Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā vislielākie darba devēji pēc nodarbināto skaita ir mazumtirdzniecībā strādājošie, visvairāk šādu kompāniju ir ar juridisko adresi Lietuvā.

To rāda SIA Lursoft IT pētījums par lielākajiem darba devējiem Baltijā. 100 lielāko darba devēju vidū ir tikai 26 kompānijas ar Latvijas juridisko adresi, 23 ar Igaunijas un 51 kompānija ar juridisko adresi Lietuvā. Lielāko nodarbinātāju līderis ir mazumtirdzniecības kompānija Maxima, kuras Lietuvas kompānija ar 11409 nodarbinātajiem ir pirmajā pozīcijā Baltijā, bet otrajā — tās kompānija Latvijā, kura nodarbina 6222 strādājošos.

Jāņem vērā, ka tās kompānija Igaunijā nodarbina 3111 strādājošos un ieņem 17 vietu. Lielāko darba devēju trijnieku pēc kopējo darbinieku skaita noslēdz vēl viens mazumtirdzniecības tīkls Lietuvā - IKI. Lielāko nodarbinātāju vidū ir gan veselības aprūpes iestādes – slimnīcas, gan transporta pakalpojumu sniedzēji, salīdzinoši maz ir apstrādes rūpniecības kompāniju. Lai arī liela pārsteiguma par to, kas Baltijā ir vislielākie nodarbinātāji, aptaujāto vidū nebija, tomēr skanēja jautājumi par privātā un publiskā kapitāla kompāniju īpatsvaru šajā top 100, kā arī to, cik tajā ir kompāniju par pašmāju kapitālu, kuras ir izveidotas no nulles.

Salīdzināšanas nianses

“Lai arī Latvija, Lietuva un Igaunija ir Eiropas Savienības dalībvalstis jau teju 20 gadu, tomēr šo valstu izmantotās pieejas atšķiras, un arī uzskaites datos ir nozīmīgas atšķirības, kuru izlīdzināšana ir laikietilpīgs process, taču tik un tā atstāj savu ietekmi uz lielāko — top 100 – darba devēju pēc nodarbināto skaita, balstoties uz triju valstu uzņēmumu reģistra datiem,” pētījuma datus komentē SIA Lursoft IT valdes loceklis Ainars Brūvelis. Viņš norāda, ka ikvienai valstij ir sava normatīvā bāze un, lai gan visu triju valstu viedoklis par to, kas ir uzskatāmas par juridiskām personām, ir vienāds, tomēr vienlaikus šo valstu reģistri šīs juridiskās personas gan atšķirīgi uzskaita, gan atšķirīgi apkopo šo juridisko personu būtiskus parametrus. Tādēļ Latvijas izpratnē konkrētais subjekts nebūtu pieskaitāms juridiskajām personām, kuras nebūtu iekļaujamas arī šo lielāko nodarbinātāju sarakstā, taču kaimiņvalstīs ir citāda pieeja.

Visu rakstu lasiet žurnāla Dienas Bizness 23.aprīļa numurā!

Abonēt ir ērtāk: e-kiosks.lv.

Meklē arī lielākajās preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru