Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunie dabasgāzes sadales tarifi palielinās fiksēto, bet samazinās mainīgo tarifu daļu, kas ieguvumus radīs efektīviem šī produkta industriālajiem patērētājiem, savukārt gāzes apgādes sistēmas operatoram – pārliecību par spēju nodrošināt šīs sistēmas nepārtrauktu un drošu darbību.

To intervijā Dienas Biznesam stāsta AS Gaso valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane. Viņa atzīst, ka nākamo 10 gadu laikā dabasgāzes pozīcijas enerģētikas tirgū neapdraudēs jaunie, ES iecerētie tās aizstājēji – biometāns un vēl jo vairāk ūdeņradis. Uzņēmuma speciālisti seko līdzi Eiropas enerģētikas tendencēm un uzskata, ka var veicināt klimatneitralitātes mērķu sasniegšanu.

Fragments no intervijas

Kāpēc bija nepieciešams pārskatīt dabasgāzes sadales tarifus?

Gāzes apgādes sistēmas operators – Gaso – izveidots 2017. gada nogalē, kad tā laika gāzes tirdzniecības un infrastruktūras kompānija AS Latvijas Gāze tika sadalīta trijos uzņēmumos – AS Conexus Baltic Grid, kuras pārziņā ir Inčukalna pazemes gāzes krātuve, AS Gaso pārziņā ir dabasgāzes sadales tīkls, bet AS Latvijas Gāze nodarbojas ar dabasgāzes tirdzniecību. Līdzšinējo dabasgāzes sadales tarifu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja 2018. gadā, un tā paredzētais darbības termiņš bija divi gadi. Salīdzinoši īsā tarifu termiņa pamatā ir fakts, ka, izstrādājot tarifu projektu, nebija skaidrības par vairākām Gaso izmaksu pozīcijām. Tās dažādu iemeslu dēļ nebija iespējams prognozēt. Tieši tā arī notika – šo divu gadu laikā vairākās pozīcijās novērojām jūtamu izmaksu pieaugumu, kam pretī bija nepieciešami ieņēmumi. Tieši tāpēc 2020. gada nogalē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā uzņēmumam bija jāiesniedz jauns dabasgāzes sadales tarifu projekts, kas pēc rūpīgas analīzes arī tika akceptēts un stāsies spēkā šā gada 1. jūlijā. Šo tarifu paredzētais darbības laiks ir 4,5 gadi – līdz 2026. gadam

Kā mainīsies dabasgāzes sadales tarifi?

Nedaudz pieaugs tarifa fiksētā, bet saruks mainīgā daļa. Viens no galvenajiem priekšnosacījumiem, izstrādājot jauno tarifu projektu, bija turpināt tuvināt izmaksu struktūru tarifu struktūrai, atbilstoši nosakot tarifu fiksēto un mainīgo daļu. Citiem vārdiem sakot, tas nozīmē, lai katrs vienlīdzīgi maksātu par to, cik daudz un cik efektīvi patērē dabasgāzi. Lielākā daļa izmaksu sistēmas operatoram ir fiksētas – ja tām pretī nav tarifa nodrošinātu ieņēmumu, tad varam nonākt pie draudīgas situācijas, kad, piemēram, nevaram veikt kādus svarīgus tīkla atjaunošanas darbus. Tieši tādēļ kopējo izmaksu pieaugumu plānots atgūt ar tarifa fiksēto daļu. Piedevām šāda pieeja ļauj patērētājus motivēt efektīvāk izmantot dabasgāzi, jo, lai arī fiksētā maksa pieaug, taču no 2. līdz pat 8. tarifu grupai mainīgais tarifs samazinās. Tas nozīmē, ka efektīviem rūpnieciskajiem patērētājiem kopējam maksājumam par sadales pakalpojumu būtu jābūt zemākam nekā līdz šim. Tā ir laba ziņa mūsu lielajiem ražotājiem!

Visu rakstu lasiet 25.maija žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru