Biznesa tehnoloģijas

Keris: daudzās valstīs hakeri uzlauž e-veselību un prasa izpirkuma maksu

Dienas Bizness, 18.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«E-veselības sistēmas visās valstīs ir gards kumosiņš kibernoziedzniekiem. Ir bijuši pietiekami daudzi gadījumi gan ASV lielajās klīnikās, gan Lielbritānijā, gan Spānijā. Visiem šiem gadījumiem ir raksturīgs tas, ka hakeriem ir izdevies sistēmas uzlauzt un uz zināmu laiku apturēt, piemēram, lielas klīnikas darbu (arī neatliekamo), pieprasot izpirkuma maksu,» Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris sacīja RīgaTV 24 raidījumā «Preses klubs».

Keris norādīja, ka parasti izpirkuma maksas tiek izmaksātas, jo prioritāte vienmēr ir pacienti: «Šīs izpirkuma maksas arī ir samaksātas tā iemesla dēļ, ka bez neatliekamās palīdzības pacientus atstāt nedrīkst. Pēc tam var, protams, mēģināt tos noziedzniekus izķert, sekot viņiem utt. Bet tajā brīdī ir jārēķinās ar neizbēgamiem un lieliem zaudējumiem.»

Keris sacīja, ka ir jāizstrādā alternatīvas sistēmas, kas strādā arī uzbrukuma gadījumā. Viņš uzskata, ka tas jādara arī mūsu valstī, jo nesenie kiberuzbrukumi pierādīja, ka e-veselības sistēma ir ļoti ievainojama. «Šobrīd nekādā gadījumā nedrīkst atteikties no paralēlām papīra formām – gan recepšu, gan slimības lapu izrakstīšanai. Ko nozīmē uz vairākām stundām atstāt pacientus bez vajadzīgajiem medikamentiem? Tam var būt liktenīgas sekas!»

Keris arī pauda pārliecību, ka situācija netiek uztverta pietiekami nopietni: «Mūsu ierēdņu līdzšinējie apgalvojumi par mūsu e-veselības drošību – tas ir tāds sārtvaidzīgs, bērnišķīgs optimisms.»

Komentāri

Pievienot komentāru