Jaunākais izdevums

Tuvāko gadu laikā Rīgas ostā varētu ienākt vairākas jaunas ASV kruīza līnijas, tāpat drīzumā varētu būt gaidāma dažu lielo kruīza līniju atgriešanās, informē Rīgas Brīvostas pārvaldē.

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”, situāciju nozarē komentē Jens Chr. Skrede, Cruise Europe izpilddirektors.

Šī gada aprīlī Rīgas brīvostas pārvalde kopā ar Rīgas investīciju un tūrisma aģentūru, Ro-Pax Terminal un Riga Cruiseship Agency piedalījās “Seatrade Global 2024”, kur pārstāvēja Rīgas ostu un pilsētu pasaules lielākajā kruīza tūrisma izstādē, tikās ar nozares partneriem un kruīza kompāniju pārstāvjiem, lai pārrunātu nākamo gadu kruīzu līniju plānus un aktuālās rezervācijas. Foruma laikā gūts apstiprinājums, ka tuvāko gadu laikā Rīgas ostā varētu ienākt vairākas jaunas ASV kruīza līnijas, tāpat drīzumā varētu būt gaidāma dažu lielo kruīza līniju atgriešanās.

Tuvāko trīs gadu laikā būtiski palielināt vizīšu skaitu Rīgas ostā plāno ASV kruīza kompānija Princess Cruises. Līnijas pārstāve Debbie Holbrook stāsta: “Pozitīvi skatāmies uz maršruta attīstību. Esam priecīgi atgriezties, un turpināsim vest mūsu kuģus uz Rīgu un citiem šī reģiona galamērķiem. Mūsu pasažieri tos mīl un augsti novērtē, un tie vienmēr ir īpaši mūsu kruīzu līnijai.”

Šosezon Rīgā Princess Cruises līnijas kuģis būs vienu reizi, toties 2026.gadā jau oficiāli pieteikti 9 kuģu ienācieni vienas sezonas ietvaros. “Ir sāktas sarunas arī ar ASV bāzētās kruīza līnijas Carnival Cruise Line vadību par Rīgas iekļaušanu tās tūrisma kruīzu maršrutā no 2026.gada. Tie ir lieli, skaisti premium klases kuģi, kas var atvest pie mums daudz tūristu, tāpēc šādas līnijas ienākšana Rīgā būtu liels panākums. Ja vien nepasliktināsies situācija reģionā, mums ir visas iespējas Rīgas ostā tuvāko gadu laikā ieraudzīt arī vairākus patiešām unikālus augstākā līmeņa kruīzu zīmolu kuģus, tādus kā Ritz-Carlton Yacht Collection kruīza jahtas un Explora Journeys kuģus, kas ir MSC ekskluzīvs nišas produkts,” “Seatrade Global” foruma laikā pārrunāto ieskicē Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieks attīstības jautājumos Edgars Sūna.

Atzinīgu novērtējumu Rīga saņēmusi arī no amerikāņu ekskluzīvās nišas kruīza līnijas Silversea Cruises. “Šī gada kruīzu pārdošanas rādītāji reģionā liecina, ka Baltijas jūras maršruts ir pieprasīts arī bez Pēterburgas. Šī gada vasarai visas rezervācijas ir pilnas, un, ņemot vērā pozitīvo tendenci, domājam par vēl viena jauna kuģa palaišanu Baltijas jūrā uz nākamo sezonu,” tā Silversea Cruises pārstāve Susanna Capaccio, atzīmējot, ka Rīga ir ļoti skaista ar burvīgu vecpilsētu un gājējiem ērti sasniedzamiem apskates objektiem. “Esam novērojuši, ka kruīzu viesi, kas nezina par Rīgu neko daudz, pēc pilsētas apskates un ekskursijām atgriežas apmierināti un gandarīti. Saņemtais serviss un pieredze pārsniedz sākotnējās gaidas un ekspektācijas”, saka Susanna Capaccio.

“Kruīza nišas attīstībā kopīgi esam ieguldījuši lielu darbu, parādot Rīgu kā unikālu kruīzu ceļojuma galamērķi, nodrošinot teicamu klientu servisu ostā, stāstot par reģiona drošību, piedāvājot ceļotājiem daudzveidīgu un autentisku tūrisma pieredzi. Ir gandarījums par katru pozitīvu atsauksmi un jaunu kruīza līniju interesi par Rīgu, kas veicinās kruīzu pasažieru skaita pieaugumu, dos pienesumu Rīgas starptautiskajai atpazīstamībai un pilsētas ekonomikai”, saka Edgars Sūna.

Šī gada kruīza sezona Rīgas ostā sāksies jau 25.aprīlī ar franču kruīza kompānijas “Ponant” kuģa “Le Bellot” ienācienu. Kopā šogad gaidāmi 67 kruīzu kuģu ienācieni, par 5 kuģu vizītēm vairāk nekā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar franču kruīza kompānijas “Ponant” kruīzu kuģa “Le Bellot” vizīti Rīgā oficiāli atklāta šī gada kruīza sezona, informē Rīgas brīvostas pārvalde.

Pirmais sezonas kuģis ir ekspedīciju klases, būvēts 2020.gadā, tam ir 7 klāji, vairāki restorāni un bāri, atpūtas telpas, peldbaseins, spa zona, fitnesa zāle. Kuģis aprīkots ar 92 kajītēm 184 pasažieriem (maksimālā ietilpība 264 personas), kuģi apkalpo 112 apkalpes locekļi. Ponant jaunākie kuģi būvēti kā polārās kruīza jahtas (garums - 131 metri) ar mazu iegrimi (4,5 metri), un ir īpaši izstrādāti, lai nodrošinātu ekskluzīvu privātu jahtu tipa polāro ceļojumu pieredzi. “Le Bellot” Rīgu apmeklē 10 dienu ilga tematiska “muzikālā” kruīza ietvaros. Maršruts iekļauj 9 Baltijas jūras ostas, tostarp, mūsu kaimiņus Klaipēdu un Tallinu.”

2024.gada kruīza sezonā Rīgas ostā šobrīd pieteikti 67 kuģu ienācieni, kas ir par 5 vizītēm vairāk nekā pērn. 9 kuģu vizītes plānotas uz 2 dienām ar nakšņošanu Rīgā, 13 kuģi apmeklēs Rīgas ostu pirmo reizi. Sezona ilgs no aprīļa līdz decembrim, kad Rīgas ostā pieteikti 5 kruīzu kuģu ienācieni, kas ir uz pusi vairāk nekā 2023.gada noslēgumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas ostā piestājis 12 klāju pasažieru kuģis “Viking Cinderella”, kas kompānijas “Viking Line” organizēto ziemas kruīzu Stokholma-Rīga-Stokholma ietvaros uz Rīgu atvedis 1122 tūristus no Skandināvijas, visvairāk no Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas, Dānijas, bet arī no Vācijas, Polijas, Lielbritānijas un citām valstīm.

Šomēnes Rīgas ostā ir pieteikti divi “Viking Cinderella” apmeklējumi, otrais gaidāms pēc nedēļas, 18.decembrī.

Šī nav pirmā kuģa “Viking Cinderella” viesošanās Rīgas ostā, bet vēl nekad tas Rīgu nav apmeklējis ziemā. Trīs dienu kruīza laikā kuģa pasažieriem tiek piedāvāts izbaudīt maģisku Ziemassvētku atmosfēru un apmeklēt “vienu no vismājīgākajiem Eiropas Ziemassvētku tirdziņiem UNESCO pasaules mantojuma pilsētā Rīgā”.

Pateicoties Rīgas ostas un tās partneru aktīvam darbam, reklamējot Rīgu kā izcilu kruīza galamērķi nišas un ārpussezonas kruīziem, Rīgas pilsētas piedāvājums ziemas sezonā kļūst arvien atpazīstamāks starptautisko kruīza kompāniju vidū. Nozares žurnāla “Seatrade Cruise Review” decembra izdevumā par Rīgu tiek rakstīts: “Ar tradicionālajiem Ziemassvētku tirdziņiem un izgaismojumu Rīga spēj radīt īpaši pievilcīgu maģisku noskaņu un ir atzīta par vienu no labākajiem ziemas galamērķiem Eiropā. Pilsētas svētku rotājumi un Ziemassvētku tirdziņa priekpilnā rosība, kas pārsteidz ar brīnišķīgām garšām, smaržām un skaistiem dāvanu piedāvājumiem, atdzīvina pilsētas ielas un rada īstu Ziemassvētku sapņa noskaņu. Kā rāda kruīza kuģu pasažieru aptaujas, Rīga kopumā tiek atzīta par lielisku kruīza galamērķi, galvenokārt pateicoties ostas atrašanās vietai, kas ir ļoti tuvu Vecpilsētai, plašajam ekskursiju klāstam un pilsētas daudzveidīgajam piedāvājumam.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas ostā šogad plāno piestāt 66 kruīza kuģi, kas ir nedaudz vairāk kā pagājušajā gadā, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Viņš norādīja, ka Rīgas ostā kruīza sezona atsāksies aprīļa beigās, kad ostā ienāks šogad pirmais kruīza kuģis, un kopumā šogad sezona gaidāma līdzīga kā pagājušajā gadā.

Zeltiņš minēja, ka šogad Rīgas ostā plāno piestāt 66 kruīza kuģi, tostarp 13 kuģi Rīgu apmeklēs pirmo reizi. Tāpat šogad vairāki kuģi ostā paliks pa nakti.

Rīgas brīvostas pārvaldnieks arī atzīmēja, ka pagājušajā gadā ar kruīza kuģiem Rīgā ieradās apmēram 80 000 pasažieru un līdzīga situācija varētu būt arī šogad.

2023.gadā Rīgas ostu apmeklēja 62 kruīza kuģi, piebilda Zeltiņš.

Vienlaikus Rīgas ostas publiskotā informācija liecina, ka 2023.gadā ostā tika uzņemts kopumā 81 681 kruīza kuģu pasažieris, kas ir par 7,9% vairāk nekā iepriekšējā sezonā. Tostarp lielākā daļa kruīzu ceļotāju bija no Vācijas, ASV un Lielbritānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru