Ekonomika

Riga Ropax Terminal arhitektoniskajā konkursā uzvar Zaha Hadid Architects

Db.lv, 07.05.2024

Pirmo vietu ieguva pasaulslavenais Londonā bāzētais arhitektu birojs Zaha Hadid Architects.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa Riga Ropax Terminal arhitektoniskā konkursā pirmo vietu ieguvis pasaulslavenais Londonā bāzētais arhitektu birojs Zaha Hadid Architects.

Nākamais solis termināļa projekta attīstībā būs būvprojekta izstrāde. Pie veiksmīgas projekta virzības Riga Ropax Terminal pasažieriem durvis vērs 2028. gadā.

Saskaņā ar Rīgas domes apstiprināto Eksportostas dienvidu daļas lokālplānojumu arhitektoniskajā konkursā piedalīties varēja ikviens interesents, kurš kvalificējās prasībām. Metu konkursā tika saņemti 10 konkursa pieteikumi. Trešajā vietā ierindojās Berenblum Busch Architects no ASV, otro vietu ieguva R-Konsult no Igaunijas, bet pirmo – Zaha Hadid Architects. Trīs godalgoto metu starpā tika sadalīts kopējais balvu fonds 35 000 eiro apmērā. Žūrijas komisijas sastāvā bija Rīgas domes, Rīgas Brīvostas pārvaldes, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, Pētersalas-Andrejsalas apkaimes biedrības, Bouygues Bâtiment International, kā arī Latvijas Arhitektu savienības un Riga Ropax Terminal pārstāvji.

“Esam gandarīti par Riga Ropax Terminal arhitektoniskā konkursa rezultātiem, ne vien par Zaha Hadid Architects augstās kvalitātes piedāvājumu, bet arī kopumā par lielo interesi šajā konkursā. Konkursa dokumentācijas saņemšanai pieteicās teju 60 arhitektu biroji, un no tiem 10 iesniedza pieteikumus. Darbs pie konkursa ir pabeigts, bet pats atbildīgākais darbs tagad tikai sākas – sadarbojoties Riga Ropax Terminal, Rīgas brīvostai, Rīgas domei, Satiksmes ministrijai un atbildīgajām institūcijām, izveidot tādu mobilitātes risinājumu galvaspilsētai, kas radītu ērtības un reālu vērtību, piesaistītu investorus, attīstītu Rīgas un Latvijas ekonomiku. Pašlaik tiek turpināts darbs, lai pēc iespējas ātrāk īstenotu projekta attīstības nākamo fāzi – projektēšanu, lai jūras ceļotājiem, rīdziniekiem un pilsētas viesiem būtu mūsdienīgs pasažieru terminālis. Norit arī aktīvs darbs sadarbības veidošanā un stiprināšanā ar pasažieru kuģu līnijām. Jaunais terminālis nākotnē noteikti papildinās Rīgas piekrastes panorāmu un kļūs par Rīgas vizītkarti jūras ceļotājiem,” teic Riga Ropax Terminal projekta vadītāja Jūlija Bērziņa.

Zaha Hadid Architects direktors Džanluka Rakana (Gianluca Racana): "Apvienojot dizaina inovācijas ar lietotāju pieredzes augstākajiem standartiem un ilgtspējīgiem risinājumiem, Riga Ropax Terminal būs arhitektūras paraugs, kas kalpos kā ceļš uz Rīgas nākotni, vienlaikus respektējot pilsētas bagāto vēsturi kā ostas pilsētai. Otrreizēji izmantojot būvlaukumā esošās betona konstrukcijas, kā arī vietējos materiālus no pārstrādātiem un atjaunojamiem avotiem, jaunais terminālis būs etalons videi draudzīgā arhitektūrā, kas ietver progresīvus dizaina risinājumus, lai samazinātu enerģijas patēriņu un oglekļa emisijas. Pateicoties ievērojami uzlabotai piekļuvei krastmalai un plašām jaunām publiskajām telpām, projekts nodrošinās, ka šīs teritorijas kļūs par populāru galamērķi.”

“Jauns, mūsdienīgs pasažieru terminālis ir Rīgas iespēja atjaunot regulāru prāmju satiksmi Rīgas ostā, kā arī palielināt kruīza kuģu un tūrisma pasažieru skaitu, dodot papildu ilgtermiņa ieņēmumus galvaspilsētas un valsts tautsaimniecībā. Ir gandarījums par augstvērtīgiem arhitektoniskajiem piedāvājumiem projekta vizuālajam un tehniskajam ietvaram, kas ir labs pieteikums Riga Ropax Terminal projekta tālākai realizācijai, un, jāteic, jau paspējis radīt arī plašāku pozitīvu rezonansi un starptautisko partneru interesi par pasažieru termināļa projektu”, uzsver Ansis Zeltiņš, Rīgas brīvostas pārvaldnieks, atzīmējot, ka Rīgas brīvostas pārvalde jau šogad sadarbības ietvaros ar Riga Ropax Terminal gatava uzsākt darbus pie tās atbildībā esošā projekta pirmā posma – vēsturiskā ED dambja pārbūves un akvatorija padziļināšanas darbiem, lai uzlabotu kuģu pieejas drošību un navigāciju Eksportostā.

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks: "Rīgai ir svarīgi tūristi un tūrisma nozares attīstība. Viens no efektīvajiem veidiem, kā to panākt, ir kruīza kuģu ienākšana mūsu ostā. Tāpēc ceram, ka ar jaunā pasažieru termināļa attīstību Rīga iegūs ne tikai modernu termināli un apkalpošanu, bet arī kļūs par kruīza kuģu mājas ostu. Tas veicinās pilsētas popularitāti starptautiskā tūrisma kartē, kā arī radīs jaunas ekonomiskās iespējas un darba vietas vietējiem iedzīvotājiem."

Riga Ropax Terminal arhitektoniskā konkursa piedāvājumi klātienē būs apskatāmi līdz 12. maijam Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un dizaina institūta 4. stāvā, Ķīpsalas ielā 6, darbadienās no plkst. 9.00 līdz 18.00.

Riga Ropax Terminal projekta attīstītāji paralēli arhitektoniskā konkursa norisei aktīvi strādā gan pie investīciju un projekta sadarbības partneru piesaistes, gan projekta atpazīstamības veicināšanas pasaules līmenī. 2020. gadā starp Rīgas Brīvostas pārvaldi un Riga Ropax Terminal attīstītāju tika noslēgts nodomu protokols. 2023. gada vasarā Riga Ropax Terminal, Stokholmas osta un Rīgas brīvostas pārvalde sadarbības stiprināšanai parakstīja saprašanās memorandu, kā ietvaros plānota sadarbība kopēju Eiropas līdzfinansētu projektu pieteikumu iesniegšanai – līdz šim iesniegti jau trīs kopīgi pieteikumi. Riga Ropax Terminal katru gadu piedalās lielākajā kruīzu nozares profesionāļu izstādē Seatrade Cruise Global Miami. Tāpat projekta īstenotāji piedalījās arī 2023. gada Seatrade izstādē Hamburgā un starptautiskā nekustamā īpašuma un investīciju forumā MIPIM Kannās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauna, videi draudzīga pasažieru un ro-ro kravu termināļa īstenošanai Rīgā noslēdzies Riga Ropax Terminal metu konkurss, kurā kopumā tika saņemti 10 pieteikumi, ko izskatīs žūrijas komisija, lai jau maijā paziņotu uzvarētāju un varētu uzsākt darbu pie termināļa un piegulošās teritorijas projektēšanas.

Paredzēts, ka pie veiksmīgas projekta virzības jaunais terminālis pasažieriem durvis vērs 2028. gadā. Tajā pat laikā noslēgtais sadarbības memorands ar Stokholmas ostu jau ir ļāvis Riga Ropax Terminal iesniegt pieteikumus vairākos Eiropas Savienības fondu projektos.

Saskaņā ar Rīgas domes apstiprināto Eksportostas dienvidu daļas lokālplānojumu arhitektoniskajā konkursā piedalīties varēja ikviens interesents, kurš kvalificējās prasībām. Interese par metu konkursu bija milzīga – kopumā konkursa dokumentāciju izņēma teju 60 pretendenti. Metu konkursā piedalījās trīs uzaicinātie dalībnieki no Ziemeļeiropas un ASV, bet kopumā tika saņemti 10 konkursa pieteikumi. Ņemot vērā darba uzveduma komplicētību, žūrijas komisija, kuras sastāvā ietilpst Rīgas domes, Rīgas Brīvostas pārvaldes, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, kā arī Latvijas Arhitektu savienības un Riga Ropax Terminal pārstāvji, pieteikumus izvērtēs līdz šī gada aprīļa beigām, savukārt uzvarētāju paziņošana plānota līdz maija vidum.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 7.maijā notiks SIA "Riga Ropax Terminal" jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonija, informē "Riga RoPax Terminal" pārstāvji.

"Riga Ropax Terminal" jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa devīžu atvēršanas sēdē par potenciālo uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".

"Zaha Hadid Architects" metu konkursā ieguva visaugstāko žūrijas vērtējumu - 463 no maksimālajiem 500 punktiem, tādējādi iegūstot pirmo vietu. Otro vietu konkursā ieguva Igaunijas uzņēmums "R-Konsult", saņemot 384 punktus. Savukārt trešajā vietā ar 356 punktiem ierindojās ASV arhitektu birojs "Berenblum Busch Architects".

Plānots, ka, veiksmīgi virzot projektu, jaunais terminālis pasažieriem būs pieejams 2028.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Riga Ropax Terminal” izsludina atklātu metu konkursu par jauna pasažieru un ro-ro kravu termināļa vīziju.

Metu iesniegšana paredzēta līdz 2024. gada 25. martam, atvēlot arhitektiem 14 nedēļas ieceres iesniegšanai.

2023. gada jūlijā Rīgas dome apstiprināja Eksportostas dienvidu daļas lokālpānojumu, kas ietver arī jaunā termināļa projekta ieceri un paredz tā realizācijas priekšnoteikumus. Lai tos attiecīgajā lokālplānojumā izpildītu, “Riga Ropax Terminal” izsludina arhitektonisko konkursu ar īpaši atlasītu žūrijas komisiju, kuras sastāvā ietilpst Rīgas domes, Rīgas Brīvostas pārvaldes, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, kā arī Latvijas Arhitektu savienības un pasūtītāja deleģētie pārstāvji.

“Riga Ropax Terminal” ir uzaicinājusi piedalīties konkursā vairākus ārvalstu arhitektu birojus – Berenblum architects no ASV, ALA Arhitects no Somijas, kā arī R-Konsult no Igaunijas, vienlaikus aicinot metus iesniegt arī citiem interesentiem, kuri atbilst konkursa nolikuma prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru